пятница, 5 августа 2022 г.

Як зміняться ціни на вживані авто в Україні найближчим часом

Імпорт уживаних машин у липні суттєво скоротився через скасування безкоштовної розмитнення. Ключовим фактором, що впливає на вартість вживаного авто в Україні, стане курс валют.

Уживані автомобілі в Україні дорожчатимуть, а обсяги їхнього імпорту суттєво знизяться вже у серпні. Такий прогноз озвучили експерти Інституту дослідження авторинку.

Скасування нульового розмитнення вже призвело до різкого скорочення імпорту автомобілів в Україну. За липень їх ввезли лише 13,9 тисячі – фактично в 10 разів менше, ніж місяцем раніше. Причому значна частина машин - ті, які просто не встигли пригнати і розмитнити безкоштовно до 1 липня.

Імпорт б/в авто в Україні знизився в 10 разів після скасування безкоштовної розмитнення

Оскільки всі ці авто вже доїхали до України, то у серпні обсяги імпорту стануть ще меншими. Звичайно ж, зіграє свою роль і зростання курсу валют - він вплине і на ціну машин, і на вартість розмитнення, адже акциз розраховується в євро.

"Це суттєво знижує платоспроможність українців, ввезення авто з-за кордону стає економічно невигідним, як наслідок – попит на послуги суттєво зменшується", - заявила член правління Інституту дослідження авторинку Юлія Риковська.

Ще в липні на ринку б/у авто в Україні спостерігалося пожвавлення - розпродувалися останні авто, які були розмитнені безкоштовно. Втім, частина продавців уже почали збільшувати ціни.

Аналітик Остап Новицький вважає, що внаслідок вичерпання запасів свіжопригнаних машин, подорожчання доставки б/в авто зі США та падіння курсу гривні слід очікувати на зниження обсягів продажу вживаних автомобілів. Пожвавити авторинок може комплексна реформа – запровадження нової схеми розмитнення у смартфоні, обіцяної Кабінетом Міністрів.

Комментариев нет:

Отправить комментарий